Bezienswaardigheden in de buurt (klik op kaart)

Het Middeleeuwse vestingstadje Óbidos ligt hoog op een heuvel in de regio Costa de Prata of Zilverkust. Het stadje is volledig ommuurd. Binnen de stevige muur met kantelen is een labyrint van smalle kasseienstraatjes. De kleine witte huisjes zijn traditioneel beschilderd met blauwe en gele randen. Rode pannendaken en balkons met vele bloemen maken het fleurige geheel compleet.

De officiële toegangspoort tot het stadje is de Porta da Vila aan de zuidzijde. Vergeet onder de poort niet omhoog te kijken. De binnenkant ervan is uitbundig gedecoreerd met schilderingen en azulejos uit de 18e eeuw.

São Martinho do Porto is een charmant en gezellig Portugees badplaatsje. De schelpvormige baai is via een smalle opening tussen rotsheuvels verbonden met de oceaan. Rondom de baai ligt een breed zandstrand, en verderop heuvels en duinen.

In de zomer staan langs de baai blauwwit-gestreepte vierkante tentjes die je kunt huren om je spullen op te bergen en eventueel wat schaduw op te zoeken. Aan de noordzijde van de baai is de haven. De baai is begrensd met een levendige zonnige boulevard die aansluit op een houten wandelpad door de duinen naar Salir. Ideaal voor een heerlijke wandeling!

Het strand van Nazaré, met zijn milde klimaat en natuurlijke schoonheid, bewaart een van de oudste vissertradities van Portugal.

Het lange sikkelvormige strand met wit zand waar de stad aan zee grenst, is bekend om zijn grootsheid en om de bontgekleurde strandtenten die een contrast vormen met het blauwe water.

Naast de mooie kerk van Sitio, bovenop de klif, kan je doorrijden tot aan de vuurtoren. Daar heb je een prachtig zicht op Praia do Norte en de machtige golven.

Het klooster werd in 1989 door de UNESCO tot werelderfgoed van de mensheid verklaard en is één van de meest indrukwekkende en mooiste getuigen van de Cisterciënzer-architectuur in heel Europa. Hoewel het klooster al meer dan 900 jaar oud is, zijn de middeleeuwse dependances en de kerk behouden gebleven. Deze kerk is de grootste in primitief gotische stijl die in de middeleeuwen in Portugal is gebouwd.

Gebouwd ten tijde van de stichting van Portugal, is dit klooster ook een beetje onderdeel van zijn geschiedenis. Het werd gesticht door de eerste koning van Portugal, D. Afonso Henriques, en geschonken, samen met de landerijen van Alcobaça, aan de Orde van de Cisterciënzers omdat deze de Moren verslagen had bij de verovering van Santarém.

Lissabon is een stad van vele mooie plekken en bezienswaardigheden. Een selectie van de meest bekende high lights.


Hoog verheven boven Lissabon ligt het Castelo de São Jorge (Kasteel Sint-Joris). De oorsprong van dit bouwwerk gaat terug tot in de IJzertijd. Het uitzicht over de stad is de klim naar het kasteel meer dan waard.


In Lissabon met zijn 7 heuvels heb je prachtige panorama zichten. Bezoek de Torre de Belém, het Jerominos klooster en vergeet de wereldberoemde pasteis de nata niet te proeven.

Vlakbij de plaats waar nu het klooster Mosteiro da Batalha verrijst, vond op 14 augustus 1385 een beslissende gebeurtenis plaats voor de consolidatie van de Portugese natie: D. João, de Grootmeester van Avis en toekomstige koning van Portugal overwon de legers van Castilië tijdens de Slag bij Aljubarrota.

Deze overwinning maakte een eind aan een dynastieke crisis die al sinds 1383 voortduurde, vanaf de dood van koning D. Fernando. Zijn enige dochter was namelijk getrouwd met de koning van Castilië, die de troon van Portugal ambieerde.

Het Sanctuarium van Fátima is één van de belangrijkste bedevaartsoorden voor Mariaverering waar pelgrims van over de hele wereld samen komen.

De plaats waar zich het Santuário de Fátima bevindt, Cova da Iria, was vóór 1917 een onbekend gehucht in de gemeente Ourém, deelgemeente Fátima. Een religieuze gebeurtenis dat jaar heeft voor altijd de geschiedenis van deze plaats veranderd, toen drie herderskinderen, Jacinta, haar neef Francisco en nicht Lúcia getuigen waren van een serie verschijningen van de Heilige Maagd Maria, Nossa Senhora do Rosário. Je kan de geboorteplaats van de herderskinderen vlakbij bezoeken in Aljustrel.

Christusklooster en Tempelierskasteel
In 1983 heeft de UNESCO het Tempelierskasteel en het Klooster van de Christusridders van Tomar verklaard tot “Werelderfgoed van de Mensheid”; het van onschatbare waarde voor de geschiedenis van het Westen. Het geheel is gebouwd op een plaats van Romeinse godsdienstoefening en vertelt over zeven eeuwen Portugese geschiedenis en de grote momenten van de geschiedenis van het Westen.

Afonso Henriques, onze eerste koning, schonk een grote strook tussen de rivieren de Mondego en de Taag aan de Tempelridders. De legende vertelt dat in 1160 de ridders, die naar deze regio trokken, een heuvel kozen om een kasteel op te bouwen en dat zij deze heuvel de naam zouden geven van Tomar.

Als je aankomt in Sintra, is het net alsof je in een sprookje bent beland. Het staat er vol met prachtige kastelen, paleizen en landhuizen, omringd door de mooiste tuinen en parken. In 1995 werd Sintra zelfs door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. 

Het lijkt alsof je in een totaal andere wereld bent, een plek die je normaal gesproken alleen in sprookjesboeken tegen zou komen. Sintra ligt in het midden van Portugal, op slechts 40 minuten van Lissabon.

Terwijl Óbidos u meeneemt naar de Middeleeuwen, heeft het nabij gelegen park ‘Buddha Eden Garden’ iets heel anders te bieden. Met een oppervlakte van maar liefst 35 hectaren brengt Bacalhôa Buddha Eden op een harmonieuze manier de wereld van het Boeddhisme en de moderne kunst samen. In deze oosterse beeldentuin komt u helemaal tot rust terwijl u kennismaakt met oosterse en hedendaagse cultuur…

Bacalhôa Buddha Eden is de meest ideale bestemming wanneer u even wilt uitblazen na een druk gevulde dag. U kan er op eigen tempo de tuin verkennen of u neemt het treintje dat u langs de mooiste kunstwerken vervoert.

Voordat u naar het strand gaat, moet u zeker een bezoek brengen aan het historisch centrum. Naast het Sanctuarium Nossa Senhora dos Remédios, de kerken Igreja de São Pedro en Igreja da Misericórdia, vindt u er het Forte de Peniche. Dit fort werd in de 16e/17e eeuw gebouwd om samen met fort van Praia da Consolação en het fort van Ilha das Berlengas de kust te verdedigen.

Maak een prachtige wandeling over de rotsen, bezoek Cabo Carvoeiro en volg de kustweg naar het kleine maar gezellige Baleal.

Ontdekt in 1947, bevindt de ingang van deze grotten zich op een hoogte van 300 meter, maar ondergrond dalen de grotten tot een diepte van 180 meter. Deze grotten zijn zo’n 150 miljoen jaar geleden ontstaan, in het midden van de Jura-periode, toen de dinosaurussen dit gebied bewoonden en hun sporen, die heden nog zichtbaar zijn, in de bodem hebben achtergelaten.

De zoutbanken liggen aan de voet van het gebergte Serra dos Candeeiros en ongeveer 3 km van Rio Maior, in een uitgestrekte vallei vlakbij Fonte da Bica in een plaats dat wordt aangeduid met de naam Marinhas do Sal.

Het zoute water, waarvan de hoeveelheid zout zeven keer zoveel is als van het water van de zee, wordt gewonnen uit de zoutmijnen in de diepte van de bergen; dit zijn de laatste mijnen van deze soort, die nog in gebruik zijn in Portugal en de meest belangrijke op het Iberisch Schiereiland.

Bij de samenvloeiing van de lagune Lagoa de Óbidos met de zee, ligt de monding Foz do Arelho, die de mogelijkheid biedt om uit twee verschillenden strandsoorten te kiezen. Aan de ene kant is er de lagune, een prachtige locatie waarvan de oevers weelderig begroeid zijn. Het water is rustig en ideaal voor kinderen en voor het windsurfen.

De wind die hier normaal staat, is daar ook zeer gunstig voor. Aan de andere kant is er het strand aan zee. De zee heeft golfslag maar geen grote stromingen. Het biedt uitstekende condities voor surfen en heeft de blauwe vlag, die getuigt van de kwaliteit van het water.

Koningin Leonor ging in 1484 baden in aangenaam ruikend water dat zou helpen tegen reuma en artritis. Haar toestand verbeterde en ze bouwde een kuuroord. Rond het kuuroord ontstond het dorp Caldas da Rainha.

Het dorpje waar de koningin kwam baden is nu een heel gezellige stad met een prachtig park en dagelijks een fruit en groenten markt.